• оружје

Нанороботи ги убиваат клетките на ракот со оружје скриено во наноструктурите

Истражувачите од Институтот „Каролинска“ во Шведска создадоа нанороботи кои ги убиваат клетките на ракот кај глувците. Оружјето на роботот е скриено во наноструктурата и делува само во микросредината на туморот, поштедувајќи ги здравите клетки. Истражувачите претходно развија структури кои можат да ги организираат таканаречените „рецептори за смрт“ на површината на клетките, што доведува до клеточна …

Нанороботи ги убиваат клетките на ракот со оружје скриено во наноструктурите Read More »