• Колумни

Телекомуникациска Генералка

Во последните неколку години 5G мрежата зема голем замав во светот поради своето силно влијание врз телекомуникациите и меѓународната трговија. Глобалниот пазар на услуги за 5G е проценет на 41.49 милијарди долари во 2020 година, со очекувања за вкупен годишен раст од 46.2% од 2021 до 2028 година. Глобалното влијание на 5G мрежите создаде нови …

Телекомуникациска Генералка Read More »

Кој град е ова, госпоѓо Арсовска Çfarë qyteti është kjo zonja Arsovska

За кој град во пораката од билбордот велите, модерен и европски град, госпоѓо Арсовска, за Скопје? Но зад вашиот насмеан лик на постерот, не се гледа ништо освен – види небо…! Нема ништо препознатливо од „наше Скопје“, за кое говорите, ниту во наменски подотвениот рекламен видео спот за изборите. Во него се залагате за модерно …

Кој град е ова, госпоѓо Арсовска Çfarë qyteti është kjo zonja Arsovska Read More »

Ученици „од втор ред“: Онлајн настава со офлајн последици

Со инсистирањето на физичко присуство оваа учебна година, онлајн (комбинираната) настава е заборавена и заметена „под тепих“. Јасно е дека наставниците се соочени со многу предизвици, фрлени во лаборатории за развивање на вируси без можност за избор. Точно е дека комбинираната настава не е едноставна и тоа дека дел од наставниците се спречени од објективни …

Ученици „од втор ред“: Онлајн настава со офлајн последици Read More »

Храброст е државата без отстапки да ја внесеш во Европската унија!?

Македонските политичари треба да внимаваат како ја користат темата надворешна политика во ова и во секое друго предизборие. Ако во домашната политика може да се употреби и понекој пресилен збор кој потоа ќе биде погазен, во надворешната мора да се биде максимално внимателен. Тоа е опасна сфера во која дилемата е да се биде или …

Храброст е државата без отстапки да ја внесеш во Европската унија!? Read More »

Пандорина кутија: Следи ги парите!

Најновото каше од близу 12 милиони документи (под кодно име „Пандора“) што во неделата попладне координирано и на глобално ниво ги објави Меѓународниот конзорциум за истражувачко новинарство (ICIJ), со седиште во Вашингтон, е продолжение на серијата слични објави кои започнаа со публикувањето на документите од аферата „Панама“ во 2016 година, а потоа и случајот „Парадајс“ од 2017 …

Пандорина кутија: Следи ги парите! Read More »

Тенката црвена линија на Албин Курти

Кратката криза на северот на Косово, предизвикана со проблемот со меѓусебното признавање на регистерските таблички меѓу Србија и Косово, се реши со посредство на Европската Унија, а специјалниот пратеник на Брисел за дијалогот на Белград и Приштина, Мирослав Лајчак, успеа да ја деескалира состојбата. Решението со кое косовските специјални сили РОСУ се повлекуваат од северот …

Тенката црвена линија на Албин Курти Read More »

Финското чудо за македонското образование

Многумина родители од македонски иселенички семејства во Шведска, поаѓајќи од искуствата од татковината, добиваат впечаток дека нивните деца треба да се вклопат во еден образовен систем кој тие, во основа, го доживуваат како лабав и недоволно строг. Затоа, често се случува од наставниците да бараат нивните деца секојдневно да добиваат пообемни домашни задачи, иако преку …

Финското чудо за македонското образование Read More »

Може ли Македонија да издржи олку демократија?

Во 2016 година гласавме на парламентарни избори; во 2017 година – на локални; во 2018-та се пребројувавме на референдумот за Преспанскиот договор; во 2019-та гласавме на претседателски избори; во 2020-та повторно на парламентарни; во 2021-ва – на локални избори… Плус осум општински референдуми во последните пет години. Овде спаѓа и спроведувањето на пописот на населението, …

Може ли Македонија да издржи олку демократија? Read More »

Како станавме окупатори

Настана одличен пресврт во историјата на оваа земја, но и во светската историја, што секако дека треба да се поздрави, благодарејќи на толкувањата на премиерот Заев за улогата на Бугарија во Втората светска војна. Како што вели тој – мора да се променат досегашните историски неточни податоци– не може фашистичкиот окупатор да биде наречен бугарски, …

Како станавме окупатори Read More »