• доналд трамп

Финска е загрижена поради Русија, но и поради Трамп

На крајот на Втората светска војна, Финска беше еден од ретките европски соседи на Советскиот Сојуз што Советите не го окупираа насилно. Мораше да предаде една десетина од својата територија и да плати големи репарации, но не ја изгуби својата независност. Дополнителна цена беше неутралноста со послушноста кон Кремљ. Финска е најновата членка на НАТО. …

Финска е загрижена поради Русија, но и поради Трамп Read More »