Вулин за кланот на Беливук: Секој можеше да заврши во мелница за месо, тие си ги убија своите пријатели и кумови

Министерот за внатрешни работи на Србија, Александар Вулин, вечерва гостуваше во Националниот дневник на Пинк телевизијата и зборуваше за злосторствата на криминалниот клан Беливук и Миjковиќ.

Тој рече дека припадниците на кланот Беливук-Миjковиќ никогаш нема да излезат од затвор и дека секој што ги познавал може да заврши во мелница за месо.

Вулин рече дека фотографиите на жртвите на овој клан, кои претходно им биле прикажани на нивните семејства, биле објавени во јавноста и дека ова ги мачи Драган Ѓилас и неговите медиуми веќе неколку дена.

– Прво, тоа е лицемерно. Ќе потсетам дека веднаш по 5 октомври 2000 година, првото нешто што беше прикажано на телевизија беа крвавите патики на Иван Стамболиќ, видео од главата со сите куршуми и тоа постојано се прикажуваше. Никој не пречеше. Крвавите трупови на Шиптар и Кума постојано беа прикажувани во операцијата „Сабја“. Тоа за никого не беше проблем. Таа вечер, кога ги објавивме тие фотографии, реков дека утре нема да биде важно што направија Беливук и Миjковиќ, но кој ги објави тие фотографии. Не е важно дали е тоа вистина, дали се случиле овие злосторства, но кој ги објавил фотографиите. Дали е поважна вистината или кој ја објави вистината? – вели Вулин.

Вулин додава дека станува збор за убијци, навивачи на Партизан, кои убија други навивачи на овој фудбалски клуб.

– Со месеци, од денот кога се распадна кланот Беливук-Миjковиќ, претрпевме напади, дека тоа е пресметка со навивачите на Партизан … Овие убијци се навивачи на Партизан, како и повеќето жртви кои починаа во страшни маки. Каква врска има тогаш со навивачите? Се убиваат едни со други. Страдавме со месеци постојани напади и обиди да се поврземе со оваа криминална банда. Па почекајте, ги уапсивме, тие никогаш нема да излезат од затвор. Сега сме поврзани со тоа. Чекавме сè да се направи според законот. Според законот, не смеевме да објавуваме ништо од ова или да го правиме тоа јавно, сè до моментот кога им беше презентиран на обвинетите и на повредените, односно на семејствата на жртвите. Кога се случи тоа, бевме слободни пред законот да го покажеме тоа. Прво стана доказ, а дури потоа може да се користи и објавува, инаку не би бил доказ. Ние го почитувавме законот и токму затоа ги претрпевме најстрашните напади од сите овие месеци – вели Вулин.

Тие ги убија своите пријатели и луѓето што ги крстија нивните деца!

Откако признаа дека криминалците на Веља Невоље, поради апсењето на нивниот водач, скандирале на стадионот, порталот на Ѓилас отворено застанал на нивна страна. Вулин вели дека му е многу тешко да го разбере тоа.

– Гледам дека се случи, но тешко е да се разбере. Тие се убијци, негативци, луѓе кои ги мачеле главите … Вие пеете: „Невоља ќе се врати“ или како се вика таа идиотска песна. Добар дел од оние луѓе што се на трибините, а ги знаеја Беливук и Миjковиќ, можеше да бидат во мелницата за месо. Тие ги убија своите пријатели, кумови, луѓе кои ги крстија своите деца … Србија е побезбедна, децата се побезбедни и побезбедни затоа што на улиците нема убијци – додаде Вулин.

Видео на денот