Втор извештај од медиумското известување за Претседателските избори 2019

АВМУ / Фото: Архива на Слободен печат

Непочитување на професиналните стандарди во вршење на дејноста кај ТВ Сонце  во известувањето пред почетокот на изборната кампања, констатира Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) во Вториот извештај од мониторингот на медиумското известување за Претседателските избори 2019 година, што се однесува на периодот од 7 до 31 март 2019 година.

– Радиодифузерот за партијата Македонска алијанса издвои повеќе време во вестите отколку времето за сите други политички субјекти (партии и кандидати) заедно, со што го прекрши член 61 став 1 алинеи 9 и 13 од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги – принципите за еднаков третман на различните гледишта и мислења, и за самостојност, независност и одговорност на уредниците, новинарите и другите автори при создавањето на програмите и креирањето на уредувачката политика – соопшти АВМУ.

Во Извештајот е наведено дека половина од вкупното време во вестите на Програмата на албански јазик на Македонското радио било посветено на трансмисија на информации за секојдневните активности на Владата.

Според АВМУ, од прилозите поврзани со изборите преовладувале информации за активностите на Државната изборна комисија, додека известувањето во дневно-информативните емисии го отсликувало дневниот тек на актуелните или актуелизираните теми од сферата на политиката, економијата, социјалата, здравството итн.

Во извештајот е анализирана 24-часовната програма на МРТ1, МРТ2, МР1 и Програмата на албански јазик на Каналот на етничките заедници на Македонско радио и на 11 телевизии на државно ниво.

Вториот извештај од медиумското известување за Претседателските избори 2019 е достапен на веб-страницата на Агенцијата (http://avmu.mk/).

Видео на денот