Видео: Талибанците пронајдоа нов вид на забава! Хеликоптерот стана повреден од Калашниковот

Со заминувањето на Американците од Авганистан, заврши едно поглавје во историјата. Додека некои лелекаат, критикуваат и жалат, други пронајдоа нов вид забава за себе. Ова особено важи за Талибанците, на кои им е дадена нова фасцинација наречена хеликоптер. Не е важно кој тип, но важно е да летате.

Поголемиот дел од Талибанците се Паштуни, племе кое потекнува од руралните области и беа попознати по својата бруталност, радикален ислам и кои тепаат, бесат или ликвидираат, но и ги камшикуваат казнетите лица.

 

 

Таа бруталност беше особено изразена таму во средината на 1990-тите, н Американците ја запреа по 11 септември, кога ја извршија операцијата Долгорочна слобода, и го окупираа Авганистан.
Она по што ќе се памети талибанскиот марш низ Авганистан во август 2021 година е запленувањто голема хеликоптерска флота на поранешните авганистански воздухопловни сили. Запленети се многу софистициеани видови.Прв американски UH-60 Black јастреб, MD 350 и руски Mi-17V5 и Mi-8 MTV.

Она што најмногу го привлече вниманието на Талибанците беше транспортниот хеликоптер UH-60 Black Hawk, или популарно наречен црн јастреб.

Транспортниот хеликоптер Сикорски, беше продаден за околу осум милиони долари, а талибанците запленија 47 вакви хеликоптери.

 

 

Повеќето од овие хеликоптери паднаа во рацете на Талибанците во Кандахар и Кабул.
Се појави видео снимка од „Црниот јастреб“ како лета над градот Кандахар

Во хеликоптерот е снимен Талибанец, кој лета во ист време кога Британците , Австралијците и Американците ја спроведуваа евакуацијата на Авганистанци кои бегаа од Талибанците.

 

 

Во друга снимка пак направена од хеликоптер, внатре се гледа покажува како Талибанците уживаат во панорамскиот лет над Кандахар. Пилотите и механичарот можеа да се видат на линијата, додека Талибанците со насмевка го гледаа летот.

 

Видео на денот