Бајката „Убавицата и ѕверот“ е инспирирана од вистинска приказна: Шпанецот Педро Гонзалес е вистинскиот „ѕвер“ кој се оженил со убава девојка

Бајката „Убавицата и ѕверот“, како во повеќето случаи, се заснова на вистински случувања, односно тоа е приказна за вистински луѓе чии судбини се многу потресни. Вистинскиот „ѕвер“ е Шпанецот Педро Гонзалес, роден на Тенерифе во 1537 година, во време кога неговата медицинска состојба сѐ уште не била доволно проучена и објаснета. Тој пател од хипертрихоза, …

Бајката „Убавицата и ѕверот“ е инспирирана од вистинска приказна: Шпанецот Педро Гонзалес е вистинскиот „ѕвер“ кој се оженил со убава девојка Read More »