• тиква

Заслужено го носи името – „кралица на есента“: Тиквата е мала тајна на долговечноста

Есента е сезона за тиквата. Постојат толку разновидни начини на нејзино приготвување, како за ниеден друг зеленчук. Но, за жал, најчесто се приготвува само како печена или варена. Тиквите се едногодишни растенија од фамилијата Cucurbitaceae. Тиквата, како продукт во исхраната, се употребувала уште во далечното минато. Археолошките истражувања укажуваат дека тиквата се користела пред 3.000 …

Заслужено го носи името – „кралица на есента“: Тиквата е мала тајна на долговечноста Read More »