• срце

Светски ден на срцето- кардиоваскуларната болест е причина за смрт кај 47% жени и 39% мажи во Европа

На одбележувањето на Светскиот ден на срцето, Клиниката за кардиологија соопшти дека кардиоваскуларната болест е најголемиот убиец на светот. – До неа доведуваат многу причини, почнувајќи од консумирање цигари, дијабетес, висок крвен притисок, до загадување на воздухот и други болести. Во 2019 година се забележани 17,9 милиони смртни случаи во светот како резултат на кардиоваскуларни …

Светски ден на срцето- кардиоваскуларната болест е причина за смрт кај 47% жени и 39% мажи во Европа Read More »