• медицина

Американските научници Џулијус и Патапутијан се Нобелови лауреати во медицината

Американските научници Дејвид Јулиус и Ардем Патапутијан се добитници на годинешната Нобелова награда за физиологија или медицина за откривање на рецептори за температура и допир, објави денеска Комитетот за награда. Нобеловата награда во оваа област ја доделува Шведската кралска академија и е вредна 10 милиони шведски круни или 1,1 милион долари. Користејќи клетки чувствителни на …

Американските научници Џулијус и Патапутијан се Нобелови лауреати во медицината Read More »