• магазин слајдер

На денешен ден е роден Алфред Нобел: Основачот на најпрестижната награда во светот

На денешен ден, 21 октомври 1833 година, во Стокхолм бил роден Алфред Нобел. Неговото семејство потекнува од Олоф Рудбек, најпознатиот технички гениј во Шведска во 17 век, ера во која Шведска била најголема моќ во северна Европа. Нобел течно зборувал неколку јазици, пишувал поезија и драми. Како човек бил многу заинтересиран за социјалните прашања, прашања …

На денешен ден е роден Алфред Нобел: Основачот на најпрестижната награда во светот Read More »