Лола Монтез, фатална танчерка на која мажите не можеле да ѝ одолеат, ги вртела сите околу малото прсте, а имала и големи политички амбиции

Лола Монтез била првата жена фотографирана со цигара во устата. Таа била првата куртизана-актерка наречена Гранде Хоризонтале. Авангардна до срж. И многу повеќе од тоа: Лола Монтез била просечна танчерка, страсна љубовница, феминистка и голем лажго, една од најневеројатните ликови на своето време. Била родена како  Елизабет Розана Гилберт во Гранџ, Ирска, на 17 февруари …

Лола Монтез, фатална танчерка на која мажите не можеле да ѝ одолеат, ги вртела сите околу малото прсте, а имала и големи политички амбиции Read More »