• црна дупка

Ајнштајн имал право | Општата теоријата за релативност потврдена: Научниците забележале светлина зад црна дупка

Астрономите за првпат забележале светли одблесоци на Х-зраци од супермасивна црна дупка во центарот на галаксијата оддалечена 800 метри светлосни години. Истражувачите проучувале карактеристика позната како корона, но телескопите исто така собрале неочекувано „светлосно ехо“. Овие дополнителни зраци биле помали, подоцнежни и со различни бои од светлите одблесоци. Откритието ја потврдува општата теоријата за релативност …

Ајнштајн имал право | Општата теоријата за релативност потврдена: Научниците забележале светлина зад црна дупка Read More »