На денешен ден – 4 октомври

1669.- Во Амстердам умре Харменсон ван Рајн Рембрант, холандски сликар, еден од најпознатите во историјата на европското сликарство кој ја доведе до совршенство хуманизацијата на човековиот лик. Автор е на делата “Ноќна стража”, “Час по анатомија”, “Христос во Емауд” и други. Роден е во Ленда, на 15 јули 1606 година. 1787.- Роден е францускиот политичар и историчар …

На денешен ден – 4 октомври Read More »