• планета

ФОТО | Историски момент: „Џејмс Веб“ ја сними првата фотографија од планета надвор од нашиот Сончевиот систем

За првпат, астрономите го искористија вселенскиот телескоп „Џејмс Веб“ на НАСА за да снимат директна слика на планета надвор од нашиот Сончевиот систем. Станува збор за егзопланета која е гасен гигант, што значи дека нема цврста карпеста површина и не може да биде населена. Фотографијата преку четири различни светлосни филтри, покажува како моќниот инфрацрвен зрак …

ФОТО | Историски момент: „Џејмс Веб“ ја сними првата фотографија од планета надвор од нашиот Сончевиот систем Read More »