Сугарески: Реконструкција на регионалните патишта до граничните премини со Бугарија

Фото: МИА

На регионалниот пат Делчево-Звегор- Граничен премин „Делчево” од денеска се одвиваат активности за асфалтирање со планираната реконструкција која се очекува да биде завршена годинава.

Според министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, станува збор за многу значаен пат, бидејќи е дел до рутата на Коридор 8 што нѐ поврзува со Република Бугарија и најчесто користен патен правец за излез од држвава.

– Реконструкцијата заедно со изработката на проектот е започната минатата година и очекуваме оваа година патот комплетно да биде завршен, а превозот на стока и патници да биде олеснат што ни е и крајна цел. Она што е многу важно и што ни е приоритет како Влада е да обезбедиме брза конекција со граничните премини. Од таа причина започнавме со реконструкција на овој патен правец кој води до граничниот премин Делчево, рече Сугарески кој со директорот на ЈП за државни патишта, Зоран Китанов и градоначалникот на Општина Делчево Горан Трајковски извршија увид во текот на работите за реконструкција.

Сугарески очекува оваа година ЈПДП да започне со реконструкција и на делот од Крива Паланка
до граничниот премин Деве Баир, а исто така, се планира реконструкција и на патниот правец од
Берово до граничен премин Клепало со Бугарија.

-Тоа значително ќе ја олесни комуникацијата со нашиот сосед Бугарија, а верувам дека ќе влијае
и на економската погранична соработка меѓу општините од овој дел на земјата со тие од бугарска
страна. Вложуваме сериози инвестиции во патната инфраструктура, преку една милијарда евра
инвестиции за изградба и реконструкција на патиштата, истакна Сугарески.
Реконструкцијата на патниот правец Делчево-Ѕвегор-граничен премин во должина од пет километри, е дел од пакетот проекти кои се реализираат преку Светска банка, каде оваа година е предвидена реконструкција и на 10 километри на делницата Делчево-Пехчево, Берово-Виница во должина од 11 километри. Вкупниот буџет за овие проекти е 3,3 милиони евра.

-Очекувам градежните работи да завршат до крајот на јуни, по што ќе се реконструира и булеварот, односно А3 Транзит низ Делчево – лев и десен коловоз , каде се започнати подготвителните работи. Вредноста на работите е 500 илјади евра, средствата се обезбедени од Буџет на ЈП за државни патишта. Во овој регион минатата година се реши едно круцијално прашање, а тоа е реконструкцијата на патот Кочани-Делчево и во истиот период потенциравме дека многу патишта од овој регион изминатите 30-40 години не се чепнати, истакна директорот на ЈПДП, Зоран Китанов.

Градоначалникот на општина Делчево, Горан Трајковски изрази задоволство од реализацијата на проектите, бидејќи оваа делница, но и транзитниот булевар се реконструираат првпат откако е изграден пред неколку децении.

Видео на денот