Педофилите и дилерите на дрога први на листата за отстрел: Талибанците објавија кого го чека смртна казна во Авганистан

Талибанците напредуваат кон Кабул. / Фото: Архива на Слободен печат

Талибанците најавија воведување смртна казна за педофилија, како и за трговија со дрога, пишува vnnews.ru.

Талибанците издадоа нови закони според кои насилството врз тинејџерите се казнува со смрт. Истата казна ги чека и лицата вмешани во размножување, продажба или помош за време на продажбата.

Талибанците ја укинаа крвната одмазда и сите спорови ќе бидат решени во исламскиот шеријатски суд. Нема друг начин во Авганистан, сметаат милитантите.

Исламскиот емират на Авганистан строго ќе казнува и неморални лица и лицата склони кон блудот и развратот. Строга казна ги чека и гатачите и проповедањето на политеизмот.
Во исто време, Талибанците им дозволија на жените да ја напуштат куќата без придружба, но нагласија дека хиџабот станува задолжителна облека за нив.

Милитантите ги забранија сите активности поврзани со давање пари на камати, ги укинаа сите долгови и ги повикаа инженерите, лекарите и другите експерти од целиот свет да им помогнат да го обноват Авганистан, гарантирајќи им високи плати.

Видео на денот