Од дронови и снајпери до електрошокови е новото оружје на албанската Национална гарда

Фото Facebook Screenshot Edi Rama

Албанската влада објави дека донесла одлука за опремување на Националната гарда со оружје и невропарализирачки средства.

Владата сугерира дека ова ново оружје ќе го користи Националната гарда во случај на протести за менаџирање со толпи.

Во Службен весник е објавена целосната одлука со сите видови оружје што ќе се најде на списокот со средства што ќе ги користи гардата во случај на потреба од настани под нејзина надлежност.

Во неа се наведува дека гардата ќе биде опремена со камери, пневматско оружје, спреј, пушки, електрошокови, снајпери, акустични и димни гранати, придушувачи, анти-експлозивни куфери, антиробот експлозиви, ограничувачки уреди за употреба на сила, GPS системи, системи за беспилотни летала (дронови) и многу други уреди.

 

Извор: МИА

Видео на денот