Новиот германски буџет за 2020 година предвидува 1,7 отсто зголемување на трошоците

Германскиот владин буџетски план за 2020 година предвидува зголемување на владините трошоци за 1,7% на 362,6 милијарди евра. Во суштина, нацрт-законот се потпира на министрите што ги намалуваат трошоците на нивните агенции за да не може да се создаде нов долг со оглед на забавувањето на економскиот раст. Ова е објавено од извори од Министерството за финансии во Берлин за „Reuters“.

Планот за буџетот подразбира дека најголемата европска економија оваа година ќе порасне за 1%, што е далеку под првичните проекции за зголемување од 1,8%.

Минатата недела Министерството за економија објави дека има потиснато започнување во 2019 година, при што економијата на земјата се зголеми умерено во првиот квартал.

Со цел да се балансира буџетот, министрите од владата ќе мора да ги намалат трошоците за вкупно 625 милиони евра секоја година. За да помогнат во заштедата на пари, постојат одложувања во спроведувањето на некои програми, како и некои други мерки.

Клучниот дел од буџетот е средствата што се наменети за одбрана. Тензиите меѓу германските власти и американскиот претседател Доналд Трамп нема да исчезне наскоро, бидејќи нацрт-буџетот предвидува извесно зголемување на трошоците за одбрана, но не и план за тоа како да се постигне целта на НАТО од 2% од бруто домашниот производ (БДП), што е исто така една од клучните барања на шефот на државата.

Според изворите на „Reuters“ воените трошоци ќе се зголемат за 2,1 милијарди евра во споредба со претходниот план за 2020 година. Со тоа уделот на трошоците за одбрана од БДП ќе достигне 1,37% во однос на 1,25% во 2018-та година и 1,3 % во оваа година.

Во исто време извори на „Wall Street Journal“ наведуваат дека според нацртот се очекува за Министерството за одбрана да бидат одделени 44,7 милијарди евра – значително под барањето од министерот за одбрана Урсула фон дер Лајен од 47,2 милијарди евра.

Буџетот за обрана, исто така, се предвидува да се зголеми на 45,1 милијарди евра во 2020 година во споредба со предвидените 43,2 милијарди во оваа година.

Сепак, воените трошоци ќе паднат на 1,25% во 2023 година, при што потенцијалните нови зголемувања ќе се случуваат од година во година.

Ова значи дека Германија останува далеку од целта на НАТО од 2% од БДП, која требаше да трае до 2024 година, како и целта од 1,5% што Берлин го вети дека ќе се реализира во тој временски период.

Видео на денот