Кој го обучувал  Беливук да касапи луѓe и да ги крие трагите на криминал?

Фото: Принтскрин

Криминалната група ги товари Вељко Беливук и Марко Миjковиќ за пет монструозни убиства, кои се детално опишани во обвинението поднесено против нив. Еден од обвинетите, Бојан Хрватин, пред обвинителот ги призна злосторствата на групата и го опиша начинот на кој членовите на кланот Беливук-Миjковиќ ги касапеле телата на жртвите и ги криеле  трагите.

Тоа се ликвидации извршени на професионален начин, па се поставува прашањето кој ја обучил оваа група како успешно да ги прикрие сите траги.

Сведочењето на Хрватин фрли сомнеж врз фактот дека групата мораше да има одреден вид помош и водство. Тој детално раскажа како обвинетите ги масакрирале жртвите, но и објасни каде точно ги исекле телата, со цел да направат се што е можно побрзо и поефикасно. Тој раскажа кои делови од касапените тела биле одделени, на кој начин, но и кои детали биле земени предвид.

Идентично, принципот бил ист и при криењето на трагите. За време на злосторството биле користени специјални комбинезони наменети за убивање, ракавици, најлон, па дури и чизми. Сведокот посочил дека при извршување на злосторството и криење на трагите, убијците прво облекувале чизми, а потоа работеле во  комбинезони, така што евентуалните траги, како што е крвта, не случајно би паднале во чевлите. За време на извршувањето на грозоморниот чин на sидовите на собата каде што убиваа, закачувале и најлони за да не останат траги од крвта на жртвите .

Адвокатот Владимир Терзиќ, во интервју за весникот „Нова“, посочува дека задачата на обвинителот е да открие кој ги обучил членовите на групата, така што тие речиси ги имаат вештините за форензика и обдукција.

„Врз основа на сe што имавме можност да прочитаме во минатото, и пред се врз основа на наводите од обвинението, едноставно е неверојатно дека осомничените не поминале никаква обука како да ги решат телата на жртвите и како скриј траги од злосторства. Постои сомневање дека некои од експертите ги обучувале осомничените, бидејќи имаме можност да прочитаме во обвинението дека тие всушност имале сознанија за обдукциите за време на масакрот врз телото. Односно, како може да не се откријат ДНК и други траги “, вели Терзиќ.

Тој посочува дека постои сомневање дека е јасно дека споменатата група не може да дејствува без знаење на одредени структури од врвот на полицијата и на државата.

„Наводите од обвинението укажуваат дека обвинетите немале знаење од филмовите, туку дека некој работел многу сериозно со нив. Нивното знаење за форензиката ни го кажува тоа. Мислам дека останува обвинителот да открие кој ги обучил членовите на оваа група “, истакнува адвокатот, особено  што според него, и самата истрага е ограничена.

Да потсетиме, групата Вељко Беливук и Марко Миљковиќ беше уапсена на почетокот на февруари. Покрај двајцата прво осомничени, обвинението опфаќа и 29 други лица, осомничени за пет ликвидации на исчезнатите – Александар Глигоријевиќ, Горан Величковиќ, Лазар Вукичевиќ, Здравко Радојевиќ и Милан Љепоја.

Обвинетите се товарат и за силување на младиот  И. С., што според истрагата  се случило  во просториите кои ги користеше кланот на стадионот на фудбалскиот клуб Партизан.

Покрај тоа, тие се обвинети и за продажба на дрога и оружје и  перење на пари

Постои сомневање дека тие ја користеле навивачката група на Партизан „Принципи“ како параван за нивните криминални

 

 

Видео на денот