Индија ќе исплаќа по 672 долари за секој починат од ковид-19

Ковид Индија/ Фото EPA-EFE/IDREES MOHAMMED

Врховниот суд на Индија им нареди на државните власти да платат 672 американски долари како надомест за секоја смрт од ковид-19, како начин да им помогнат на семејствата да се справат со загубата, пренесува Ројтерс.

Индија објави вкупно 449.260 смртни случаи, иако експертите велат дека бројката е многу потценета бидејќи многумина починале во подалечните места на земјата. Експертите велат дека во големите градови како Њу Делхи, голем број смртни случаи не се пријавени бидејќи на болниците им снемало бесплатни кревети и снабдување со кислород.

„Сите ќе дејствуваме за да ги избришеме солзите на оние што страдаат од загубата на член на семејството поради ковид“

Жителите се жалеле до Врховниот суд дека Националната управа за катастрофи, преку која владата обезбедува финансиска помош во природни катастрофи, како што се земјотреси, треба да обезбеди најмалку осум пати поголем надомест.

Во соопштението, владата се согласила да плати минимален износ од државниот фонд за катастрофи што ќе го распределат локалните власти.

„Сите засегнати власти ќе дејствуваат за да помогнат во бришење на солзите на оние што страдаат од загубата на член на семејството поради ковид-19“, се вели во одлуката на Врховниот суд.

Врховниот суд, исто така, нареди скратување на бирократските процедури

Не е познато колку држави понудиле компензација за смртта на лицата кои починале од ковид-19.

Во Тајланд, маж поднесе тужба против владината работна група за заштита од ковид-19 и против премиерот и другите владини претставници, барајќи компензација од 134.000 американски долари за занемарување на должноста што предизвика смрт на неговиот брат.

Индискиот Врховен суд им нареди на органите на државната управа да ги прекинат бирократските процедури и да ги решат сите побарувања во рок од 30 дена по поднесувањето.

Здравствениот систем во земјата е избувнат под товарот на огромното зголемување на бројот на заразени во април и мај, во голема мера предизвикано од делта сојот, која, според официјалните бројки, уби најмалку 170.000 луѓе само во мај.

Оттогаш, бројот на загинати опадна, а од август, бројот на заразени се намали на околу 34,000.

Индија објави вкупно 33,85 милиони заразени и по САД, таа е втората најзаразена земја во светот.

Видео на денот