Германско село ќе стане географски центар на ЕУ по Брегзит

Додека часовниците ги сметаат последните минути до Брегзит, малото германско село Гадхаjм се подготвува да заземе централно место бидејќи ќе стане нов географски центар на ЕУ по напуштањето на Велика Британија.

Моменталниот географски центар во Вестергрунд, е 55 километри од Гадхајм, но плочата надвор од малото село веќе со гордост го најавува „Идниот центар на ЕУ“. На нетранспарентен појас на земјоделско земјиште се подготвува да биде украсен со знамето на ЕУ.

Збогувањето со титулата, добиена по пристапувањето на Хрватска во 2013 година, ќе биде тажен ден за Вестергрунд.

Точната локација на географскиот центар е обележана со мемориска плоча, мапа и европско знаме, како и многу знаци кои укажуваат на тоа.

Географскиот центар на ЕУ малку се пресели во различни периоди, но остана во проширувањето на ЕУ во 2004 година, кога земјите-членки станаа 25, поренцираше „Ројтерс“.

Гадхајм е премногу мало село за да има свој градоначалник и е под јурисдикција на Јирген Готс, градоначалник на соседното село Фајтшохајм. Тој се надева дека откако ќе се претвори во центар на ЕУ, селото Гадхајм ќе биде забележливо на мапата.

„Се разбира, ние се потпираме на повеќе туристи во регионот, а посебно во Гадхајм“, изјави тој за „Ројтерс“. Локалните жители се исто така задоволни и еден од нив дури и го повикува Готс да ја направи Тереза Меј во почесен граѓанин на Гадхајм.

„Очигледно е малку тешко, се разбира, Гадхајм има можност да се прослави, но мислам дека тоа нема да биде добар ден за Европа, како целина“, вели градоначалникот.

Видео на денот