„Гастро опскура“: Симит погачата омилен појадок во Скопје

„Гастро опскура“, интернет-страница која пишува за необични закуски од цел свет, во еден од своите последни написи се фокусира на Скопје и она што е карактеристично за него, а тоа е симит погачата.

Симит погачата е омилен појадок во Скопје. Пекарот отвора лепче, го полни со парче бурек и го служи како сендвич. Без месо, без сирење, без сос, само леб, се наведува во текстот. Тоа и го разликува од бурекот, кој обично содржи сирење, месо или зелје.

На крајот, порталот препорачува туристите едноставно да не го напуштаат Скопје без да пробаат симит погача.

Видео на денот