ФОТО: Како во најлошиот сон, жена од Ужице пронашла змии на вториот кат во куќата

Змии / Фото: Принтскрин / Блиц ТВ

Пред некој ден, кога една постара жена од Ужице, Мира, се јавила кај Арсенија Хаџи Басура и му рекла дека многу змии ја гризнале во собата на вториот кат од куќата, единствениот овластен ловец на змии од областа Златибор помислил дека дамата фантазира.

Добро му е познато дека се работи за голем страв, бидејќи во исто време имал случаи и порано кога бил повикан да „реши“ заплет на змии, кога всушност имало само една.

Меѓутоа, тоа не беше случај на крајот од улицата Видовданска во населбата Чукаловина во Ужице. Аресенија извади „улов“ од нејзината куќа во број што никогаш порано не го видел.

– Во нејзината соба го најдов она што никогаш не сум го видел – дури и девет змии. Тие се неотровни бели уши, но кога змија влегува во куќа, таа не прашува – приказна за „Блиц“ од Хаџи Басур.

Белците што ги фати и ги однесе, вели, биле млади, убеден е дека овде се извеле.

Змии / Фото: Принтскрин / Блиц ТВ

– Најдов голем број змии под ламинатот, а други во дупката од стеблото на вратата. Не ја најдов нивната мајка, очигледно е дека таа ги оставила и си заминала – објаснува тој.

Друг детал доста го изненади, а тоа е дека змијата влегла во куќа каде хигиенските услови биле во најдобар ред и чиј двор бил уреден.

– Благодарност до Арсенија што ме ослободи од овие чудовишта – рече баба Мира.

Нејзината куќа се наоѓа во предградието на градот, близу до природата, вегетацијата.

– Во такви случаи, кога просториите се близу до шуми, грмушки, карпи, неопходно е вратите на просториите да бидат затворени, особено оние со деца, поради змии. Задолжително е да се чуваат мрежи на прозорци пониски од половина метар, а не е неопходно да се дозволат гранки на дрвја да висат над терасите и покривите на куќите – рече Арсенија, кој освен што фаќа змии, се занимава и со отстранување на гнезда од стршлени.

 

Извор: Блиц

Видео на денот