ЕУ издаде ново предупредување за „здравјето“ на големите банки

Банкарскиот регулатор на еврозоната предупреди дека финансиските институции кои планираат спојувања, треба да гарантираат способност за самостојна реорганизација во случај на криза – забелешка која најверојатно е насочена и кон евентуалното обединување на германските гиганти „Deutsche Bank“ и „Commerzbank“.

Двете банки потврдија на крајот од минатата недела дека вршат разговори за спојување по неколкумесечен притисок од берлинските власти што бараат договор, објави „Ројтерс“.

Европската централна банка и Единствениот совет за реструктуирање (ЕСП) посочија во четвртокот дека двете банки, како и секој друг доверител, кој планира спојување, треба да обезбеди гаранција на новото обединување да биде „оздравување“, за да не дојде до тоа даночните обврзници да плаќаат за спасување во случај на криза.

„Ако една банка стане премногу голема, комплексна или меѓусебна … таа мора да има дополнителен капитал“, посочува претседателот на Европскиот банкарски орган Андреа Енриа на прашање во Европскиот парламент за можното обединување помеѓу „Deutsche Bank“ и „Commerzbank“.

Неговите коментари беа повторени од ЕСП. Од агенцијата изјавија дека нема да коментира индивидуални банки или спојувања, но на прашањето за намерите на двата германски доверители посочија во соопштението дека очекуваат „фирмите да ја земат предвид својата способност за реорганизација, кога преземаат значителни промени на бизнис модел“.

Претходно стана јасно дека главниот извршен директор на „Deutsche Bank“, Кристијан Зевинг, верува дека има голема веројатност за спојување со „Commerzbank“, посочува извор на „Ројтерс“, запознаен со неговата позиција.

Ова укажува уште на судир со синдикатите, кои стравуваат дека обединувањето ќе доведе до масовно намалување на персоналот, како и со некои скептични инвеститори.

Според Зевинг, договорот има многу предности, вклучувајќи го и цврстото доминирање на локалниот пазар, споделувањето на трошоците за технологијата и многу повеќе.

Што се однесува до бројот на вработени, тоа ќе биде потребно со или без спојувањето, вели изворот. Според друг запознаен, „Deutsche Bank“ воопшто немаше да ги започне преговорите, ако се очекуваше тие да пропаднат.

Влијателниот германски синдикат „Verdi“, кој има претставници во надзорните совети и во двете банки, се спротивстави на плановите за спојување со аргументот дека тоа ќе биде ризик на речиси 30.000 работни места.

Во исто време, најмалку тројца високи инвеститори од „Deutsche Bank“ изразија резервираност за плановите на двете банки, велат неименуваните извори.

Видео на денот