Четири прегледи што мора да се направат по 30-тата година

Не без причина, лекарите постојано повикуваат на превентивни систематски прегледи со цел навремено да ги откриете слабостите на вашиот организам и да можете да ги избегнете тешките и долготрајни лекувања.

Колку што сме постари, можностите за разни здравствени проблеми сè повеќе се зголемуваат. Поради тоа, стручњаците препорачуваат секоја година да се направи еден систематски преглед или барем овие четири важни анализи.

Крвен притисок

Високиот крвен притисок не се нарекува „тивок убиец“ без причина. Не постојат никакви симптоми за овој здравствен проблем, а тој навистина може да го доведе човечкиот живот во опасност. Ако немате проблеми со срцето или во семејството немате историја на кардиоваскуларни болести, притисокот треба да го проверувате одвреме-навреме. Ако имате кардиоваскуларни проблеми, се препорачува да набавите апарат за притисок и редовно да го следите.

Холестерол

Еднаш годишно би требало да го проверите нивото на холестеролот во крвта, а ако веќе имате проблеми со високиот холестерол или со вишокот килограми, тогаш се препорачува да го контролирате секои три до четири месеци.

Нивото на шеќер во крвта

Ако сте здрави, вешето тело благодарение на панкреасот кој произведува инсулин го регулира нивото на шеќер во крвта. Многу други болести или, пак, вишок килограми може да влијаат на работата на панкреасот и на производството на инсулин, па поради тоа доаѓа до зголемување на нивото на шеќерот. Тогаш доаѓа до развој на дијабетес. Нивото на шеќер во крвта би требало да се проверува еднаш годишно, а лицата кои страдаат од дијабетес тоа мора да го прават секојдневно.

ТСХ

Едно од 10 лица (претежно жени), во текот на животот имаат проблеми со штитната жлезда. Симптомите на болна штитна жлезда се различни, но понекогаш хормоините Т3 и Т4 се нормални, па болеста може да не се забележи. Поради тоа треба да се контролира нивото на ТСХ, хормонот кој го испушта хипофизата бидејќи неговото зголемено ниво упатува на проблеми со тироидната жлезда. 

 

Видео на денот