Русија и Кина споени преку првиот железнички мост

Конструкцијата на првиот железнички мост, кој ги поврзува Русија и Кина преку реката Амур е споена од обете страни и треба да биде пуштен во употреба во текот на годината.

Мостот во должина од 2,2 км го поврзува рускиот Далечен Исток со најсеверната кинеска покраина Хејлонгѓанг, а целосно завршување на прекуграничниот мост, железничката пруга и автопатот е предвидено за јули.

Изградбата на прекуграничниот мост официјално почна во 2016 година, по 28 години преговори меѓу двете земји. Според проектот, капацитетот на мостот ќе биде околу 21 милиони тони годишно.

Видео на денот